Η ιστορία του Ελληνικού Ποδοσφαίρου μέσα από γραφικές εκφράσεις. Όπως μας μεγάλωσε και το μάθαμε...

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Διαβάζει τη φάση

"Διαβάζει τη φάση"





Χρήση:
Ο ποδοσφαιριστής έχει το χάρισμα να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί μια φάση, μια κίνηση ενός συμπαίκτη ή αντιπάλου του.

Η έκφραση συνήθως αναφέρεται για τον τερματοφύλακα ή τον λίμπερο μιας ομάδας, καθώς αυτοί έχουν το προνόμιο να παρακολουθούν το παιχνίδι από μακριά, κάτι που τους δίνει τη δυνατότητα να υπολογίζουν τις αντιδράσεις των παικτών και να επεμβαίνουν με τον κατάλληλο τρόπο.

Η έκφραση "μυρίζεται τη φάση" αντιθέτως, χρησιμοποιείται για επιθετικό παίκτη, ακολουθώντας την κουτή, αλλά λογική συνεπαγωγή: "επιθετικός = κυνηγός -> κυνηγετικό -> το κυνηγετικό οσφρίζεται το θήραμα -> θήραμα = φάση/γκολ". Το παραπάνω δεν είναι τίποτα άλλο, από ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι οι αμυντικοί πάντα ήταν οι αδικημένοι του Σπορ και που μαζί με άλλες σχετικές φράσεις, όπως "αν δεν πάει το τόπι στα δίχτυα, δεν κερδίζει η ομάδα" και "οι επιθετικοί πληρώνονται για αυτό που κάνουν" (λες και οι αμυντικοί παίζουν τάβλι...), καταλήγουν να προκαλούν και να παίζουν με τα νεύρα των απανταχού αμυντικών και τερματοφυλάκων του Κόσμου.

Παρόλα αυτά στο μυαλό των ποδοσφαιρόφιλων μένει χαραγμένη η έκφραση, αφού έτσι οι αμυντικοί τιμώνται και αποκτούν την τελικά την υστεροφημία που τους αξίζει, σε αντίθεση με την έκφραση "μυρίζεται το γκολ", που δε λέει τίποτα, αν το γκολ δεν μπει ποτέ. Με κάποιον τρόπο η έκφραση αποτελεί την ηθική δικαίωση των αμυντικών και λειτουργεί ως αντιστάθμιση της δόξας που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους οι επιθετικοί.

Χρήστης:
Δημοσιογράφος

Ελέυθερη Μετάφραση:
Η φράση έχει αποδοθεί σε παίκτες που διαθέτουν συνδυασμό υψηλής ποδοσφαιρικής ευφυίας, ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας. Η εμπειρία δείχνει την εξέλιξη της φάσης, η αποφασιστικότητα εκκινεί την έναρξη της ενέργειας από τον παίκτη και η ψυχραιμία συμβάλει στην επιτυχή εκτέλεση.

Οι αμυντικοί που διαβάζουν τη φάση συνήθως προτιμώνται από μεγάλες ομάδες και έχουν την τύχη να κάνουν κάποιο μεγάλο συμβόλαιο στην καριέρα τους, ενώ οι επιθετικοί μπορεί να έχουν και 2-3 καλά συμβόλαια! Αυτό είναι αδικία!!!!!!!!!!!!!!!

Παράδειγμα Εφαρμογής:
Αντώνης Νικοπολίδης, Φράνκο Μπαρέζι, Στέλιος Μανωλάς, Carlos Gamarra, Rene Henriksen

Eνδιαφέρον για τον Φίλαθλο:
Το άκουσμά της προϊδεάζει τον φίλαθλο για μία ακόμη επιτυχημένη αμυντική "επέμβαση" και υποσυνείδητα αποδίδει τιμή και επιβράβευση στον παίκτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου