Η ιστορία του Ελληνικού Ποδοσφαίρου μέσα από γραφικές εκφράσεις. Όπως μας μεγάλωσε και το μάθαμε...

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Ο Σβούρας

 "Ο Σβούρας"



Χρήση:
Υποδηλώνει κοντό ποδοσφαιριστή που τυγχάνει ταχύς, ενώ πραγματοποιεί συχνές αλλαγές κατεύθυνσης (στριφογυρίζει) κυρίως με τη μπάλα στα πόδια του. Συνήθως αγωνίζεται ως μεσοεπιθετικός

Συνώνυμα: "βραχύσωμος", "μικρός το δέμας", "κοντοπίθαρος", "λιλιπούτιος" 

Χρήστης:
Δημοσιογράφος

Ελέυθερη Μετάφραση:
Ο παίκτης που αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για μία άμυνα, ιδίως για τους πιο υψηλόσωμους σέντερ μπακ και αμυντικούς χαφ. Για την αντιμετώπιση αυτού του παίκτη συνίσταται παίκτης που μπορεί να ανταποκριθεί σε όρους εκρηκτικότητας και επιτάχυνσης, που τυγχάνει καλός sprinter σε μικρές αποστάσεις (π.χ. Παπασταθόπουλος, Cannavaro, Ιvan Ramiro Cordoba).

Πολλές φορές "ταλαιπωρεί" τη μπάλα ανούσια, γυρίζοντας γύρω από το σώμα του, ενώ μερικές φορές από τις συνεχείς αλλαγές κατεύθυνσης μπορεί να χάσει την αίσθηση του χώρου και να κουτουλήσει πάνω σε αντιπάλους.

Παράδειγμα Εφαρμογής:
Ξενοφώντας Γήττας, Genadi Zubov, Lionel Messi, Ludovic Giuly, Παντελής Κωνσταντινίδης

* Εύφημος Μνεία: Βαγγέλης Πλατέλλας. Αν κι ακόμα δεν έχει αγωνιστεί στη μεγάλη κατηγορία, θεωρώ ότι είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση Έλληνα Σβούρα.



Eνδιαφέρον για τον Φίλαθλο:
Ο ποδοσφαιριστής αυτού του τύπου ξεσηκώνει την εξέδρα, καθώς δημιουργείται η αίσθηση στον κόσμο ότι η ικανότητα του σβούρα να σβουρίζει, μπορεί να κάνει άνω-κάτω (σμπαράλια) την αντίπαλη άμυνα και να δημιουργήσει το πλεονέκτημα στο μαν του μαν μαρκάρισμα (παίκτης παραπάνω).
Συνήθως όμως σε αφήνει με το "παιδί" στο χέρι...

2 σχόλια:

  1. O Svouras dn einai o gitas....o Kwstantinidis einai...! Akurh h photo sou...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα διαφωνήσω. Ο "Σβούρας" ήταν καλύτερος παίκτης συνολικά, έπαιζε όμως περισσότερο στα άκρα. Ο Γήτας έπαιζε στο κέντρο και στο παιχνίδι του σβούριζε περισσότερο. Αυτό κάνει τη φωτογραφία περισσότερο πετυχημένη απ' ότι μπορεί να συλλάβει κάποιος που δεν έχει δει αρκετά Φώντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή